Neerslag in aanpassen

volgende
mm per uur

Weerslag mededeling

Hoe is de actuele radar in Europa? Europa in breedbeeld!
Zonbeelden? De actuele zonbeelden van Europa!

Webcams dichtbij

regen

zon & wolken

Radar Europa

Delen

Weerfoto's

#luiten, #klmopen, #weerslag, #rotterdam, #holland, #weerslag,

Neerslagtekort in Nederland

Vaak hebben we het idee dat het alleen maar regent in Nederland. Toch is het vaker droog dan dat het regent. Gemiddeld 90-95% van de tijd is het droog. Als we het helemaal zuiver bekijken aan de hand van de KNMI weerstations zit het rond de 7%. Tel daar nog bij dat veel van de regen ook 's-nachts valt en je kunt constateren dat je sites als weerslag.nl helemaal niet nodig hebt :-). Of toch wel? Natuurlijk want jij wilt weten of je droog kan BBQen, of je nu of over 10 minuten met de hond moet en of je wel of niet dat regenpak moet meenemen. Soms komt regen simpelweg niet uit

Het KNMI houdt bij of er een neerslagtekort landelijk of overschot is in de lente en zomer. De afgelopen jaren is er vaak sprake van een tekort.

Gemiddeld over 13 stations in Nederland wordt van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort berekend. In bovenstaande grafiek toont de zwarte lijn het verloop in de tijd van het neerslagtekort (mm), gemiddeld over 13 stations verspreid over Nederland. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters.
Een stijgende lijn laat een toename in de droogte zien. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. Meer uitleg is te vinden bij de klimatologie afdeling van het KNMI.

Dan nog een kleine mythe ontkrachten. Stel het regent, kan je dan beter snel door de regen of langzaam? Onderstaand filmpje geeft het antwoord:


In de winter en herst regent het overigens vaker. Maar het meeste last van de regen hebben we in de lente en zomer aangezien we dan de meeste buitenactiviteiten plannen. Een vervelende bui op het verkeerde moment is dan wat we willen voorkomen. Kijk daarom altijd op http:///weerslag.nl de nieuwe generatie buieninformatie van de oorspronkelijke oprichters van buienradar!